Claudiu Tănăselia : Satelitul japonez al companiei Astroscale care testează tehnologii ce urmează să fie folosite pentru deorbitarea deșeurilor spațiale.

0
72

Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) este un satelit japonez al companiei Astroscale care testează tehnologii ce urmează să fie folosite pentru deorbitarea deșeurilor spațiale.

Lansat în 18 februarie 2024 de o rachetă Electron, ADRAS-J s-a apropiat până la aproximativ metri de o treaptă secundară a rachetei nipone H-IIA, abandonată pe orbită în 2009, pe care a studiat-o din toate unghiurile (operațiunea a avut loc între 14-16 iulie); treapta secundară inspectată are 11 metri lungime, un diametru de 4 metri și o masă de 3 tone.

Datele obținute de ADRAS-J cu această ocazie vor fi folosite în viitor, când o altă misiune va încerca să andocheze și să deorbiteze această treaptă secundară abandonată. După primele evaluări realizate de compania Astroscale, treapta secundară investigată pare intactă și o viitoare andocare ar trebui să fie posibilă.

 


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns