„Catedrala lingurilor” de Pompilian Tofilescu De Viorel Pîrligras

0
439

În urmă cu doi ani, Pompilian Tofilescu debuta editorial, în sfârşit, cu volumul „Lupi şi mere stricate” (Editura Pavcon). Deşi apărute în diverse reviste şi chiar într-o antologie colectivă, prozele scrise în principal în perioada frecventării cenaclului studenţesc „Henri Coandă” din anii 90 erau strânse pentru prima oară într-un volum adevărat. Volumul a fost primit cu entuziasm şi simpatie de către iubitorii de literatură SF, chiar dacă conţinutul prezenta mai mult nişte proze suprarealiste cu puternice inflexiuni lirice.

Şi, când toată lumea gândea că aceasta a fost ultima zvâcnire a scriitorului plecat peste mări şi ţări pe un continent mult mai pragmatic decât realitatea onirică românească, iată că o nouă apariţie editorială a fost lansată săptămânile trecute chiar la Craiova, într-un maraton de lansări susţinut de Editura Pavcon.

„Catedrala lingurilor”, apărut la aceeaşi editură, ne arată un Pompilian Tofilescu decis să-şi continue opera întreruptă timp de decenii, de data aceasta într-un volum cu povestiri mult mai aproape de eticheta SF menţionată pe copertă. „O zi de şcoală”, „Sâmbătă, 12 septembrie, ora 12”, „Nunta”, „Moartea lui Jenel”, „Întâlnire de gradul al III-lea”, „Invazia” şi „Intruşii” sunt exemple în acest sens, unele de o reflecţie tulburătoare asupra evoluţiei sociale umane, altele doar parodice, în buna tradiţie a SF-ului umoristic practicat la superlativ de un alt craiovean, dispărut prematur, – Radu Honga.

mai mult la :

„Catedrala lingurilor” de Pompilian Tofilescu


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns