.Aceste planete au un interior bogat în apă cu oceane masive ascunse sub atmosfera densă alcătuită din hidrogen. Cu densități aflate între cele ale super-Pământurilor și planetelor din clasa mini-Neptun, planetele hiceanice sunt candidate perfecte pentru căutarea condițiilor propice vieții.
Anterior se credea că din cauza atmosferei bogate în hidrogen presiunile și temperaturile de la suprafața unor astfel de lumi ar fi prea ridicate pentru susținerea vieții. Însă dr. Nikku Madhusudhan, un astronom de la Universitatea Cambridge, și colegii săi au descoperit recent că în anumte condiții aceste planete ar putea fi locuibile.
Unele din planetele hiceanice ar putea fi blocate în rezonanță cu steaua pe care o orbitează (însemnând că arată mereu aceeași emisferă stelei, la fel cum noi de pe Pământ vedem mereu aceeași față a Lunii) și ar putea avea condiții propice vieții doar pe partea aflată permanent în întuneric.
Pentru a stabili dacă o planetă intră în această nouă clasă cercetătorii de la Cambridge țin cont de dimensiunea, masa, temperatura și proprietățile sale atmosferice. „Planetele hiceanice deschid o cale cu totul nouă în căutarea noastră pentru viață în alte părți”, afirmă dr. Madhusudhan.
„Comunitatea științifică s-a concentrat practic pe căutarea unor diferite biosemnături, s-a concentrat pe planete similare Pământului, un loc rezonabil de unde să începi căutările. Dar noi credem că planetele hiceanice oferă o șansă mai bună de a găsi câteva urme ale unor biosemnături”, mai spune acesta. Studiul cercetătorilor britanici urmează să fie publicat în Astrophysical Journal, potrivit Sci-News.
Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.