facebook.com/cristian.carstoiu.sf/

Ce te-a determinat să scrii ficțiune de gen?

În primul rând, mi-a plăcut dintotdeauna SF-ul. De aici trebuie să plecăm. Apoi, vinovatul principal a fost Constantin Pavel în 2017, care pe atunci se pregătea să lanseze revista CSF și m-a încurajat să scriu. Drept urmare, m-am apucat de scris pentru el o povestire, „Noopali”. Citisem cu puțin timp înainte o carte non-fiction despre echipa de radioastronomi care a realizat fotografierea unei găuri negre și m-am gândit la o intrigă a cărei desfășurare să aibă loc în contextul unui observator. Ecourile foarte pozitive din partea comunității SF și cele două nominalizări la premiile Romcon mi-au dat după aceea aripi.

Ce citești în ultima vreme? Ce scriitori te inspiră sau te-au influențat?

Citesc John Grisham și Peter F. Hamilton, dar și Kelly McCullough sau Paolo Bacigalupi, de exemplu. Ca să fiu sincer, încerc să fur meserie. Sunt autori cu stiluri diferite și care fie scot best-selleruri pe bandă rulantă, cum e Grisham, fie sunt premiați pentru lucrările lor SF. Altfel, inspirația vine de la clasici – Asimov, Arthur C Clarke, Frank Herbert, Philip K Dick.
Spre deosebire de scriitori mai tineri, aș putea spune chiar din generația 2010, ai rămas fidel unui science-fiction pur, fie el soft sau hard, space opera sau cyberpunk. Ce te atrage la acest gen de literatură?

mai mult la :

Mi-a plăcut dintotdeauna SF-ul – interviu cu Cristian Cârstoiu

Discontinuum, de Cristian Cârstoiu

Discontinuum, de Cristian CârstoiuTitlu: Discontinuum
Autor: Cristian Cârstoiu
Coperta: George Ionescu
Nr. pag.: 272
Editura Pavcon
Colecţia Science-Fiction – #142

Descriere

Autorul american de origine română Cristian Cârstoiu readuce în Discontinuum personajele din povestirea sa Noopali (nominalizată la Premiile Naționale RomCon 2019). Rezultatul este un roman captivant, care se citește pe nerăsuflate, plin de acțiune pe muchie de cuțit și de tehnologie de avangardă.

Specialistul Ethan Mackenzie este trimis să monteze un radiotelescop la Polul Sud. Acolo se reîntâlnește cu agentul NGA Nick Hudson, care investighează livrarea unui echipament complex, dar despre care nu se știe la ce folosește. Împreună vor încerca să descâlcească ițele unei conspirații atent elaborate, care implică una dintre cele mai mari companii de energie, pe cale să dezvolte o tehnologie ultrasecretă. Fără să aibă habar de acest fapt, piesa lipsă este deținută chiar de șeful lui Ethan și colega acestuia, Amelia Wang, o frumusețe exotică, aflați aproape de o descoperire mai importantă chiar decât teoria relativității și care le poate aduce premiul Nobel.

 

Noopali, de Cristi Cârstoiu

Noopali, de Cristian CârstoiuTitlul: Noopali
Autor: Cristian Cârstoiu
Coperta: Iuliana Cârstoiu
Editura Pavcon
Nr. pag.: 302
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #122

Povestirea Noopali a fost nominalizată la Premiile Naționale RomCon 2019, la categoria „povestire”.

Conține povestirile:
Noopali
Crimă sub clar de Pământ
Vânătorul de comete
Animale de companie
Nisipurile timpului
Simetrie
Avertismentul lui Marte
Stellavirus

 


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns