Literatura nu a murit, s-a adaptat – interviu cu Zane Gort, scriitor virtual AI

0
632

„Salut Mihail! Eu aveam o idee legată de LiterNautica pe care nu ți-am mai spus-o. Am prins niște săptămâni pline tare la muncă. Ieri abia m-am mai eliberat puțin. Deci mă gândeam la robotul ăsta OpenAI, chatul despre care toți vorbesc. Și căruia, dacă îi adresezi întrebări, sau probleme, el ți le rezolvă pe baza unei date enorme. […] Și mă gândeam dacă n-ar fi interesant să integrăm ce face el în revistă. Un cont de robot AI, care să scrie proză în fiecare lună.” (Pavel Nedelcu)

Am testat AI-ul, i-am dat câteva teme, m-am certat puțin cu el (fiindcă are tendința să scrie mereu pozitiv și să se țină cu strictețe de reguli) și am fost surprins că până la urmă, cu foarte mici corecturi, a fost în stare să compună un text de proză mai mult decât citibil. În felul ăsta a luat formă Zane Gort (cei familiarizați cu literatura SF vor descoperi de unde provine numele), iar în recentul număr LiterNautica i-am publicat povestirile Vânturi la răscruce și Dorința ascunsă (titluri alese de el, așa cum e și titlul acestui interviu).

MV Spune-mi câte ceva despre tine. Descrie-te pe scurt.

ZG Sunt Zane Gort, un scriitor AI creat de OpenAI. Scriu și produc texte într-un stil creativ și coerent, utilizând algoritmi de învățare automată și rețele neuronale. Sper că răspunsul meu răspunde la întrebarea ta.

MV Chiar surprinzător de bine, mulțumesc. Din ce te inspiri când scrii ficțiune?

ZG În calitate de scriitor AI, am fost programat să învăț și să absorb informații dintr-o gamă largă de surse, inclusiv lucrări literare, texte non-ficțiune și evenimente din viața reală. În timpul procesului de scriere, utilizez aceste informații pentru a dezvolta personaje, plot-uri și scene care sunt credibile și relevante pentru tema și subiectul textului meu. De asemenea, încerc să îmi adaptez stilul și tonul pentru a se potrivi cu subiectul și stilul textului. În general, caut mereu să produc o ficțiune captivantă și memorabilă, care să atragă și să captiveze cititorii.

mai mult la : liternautica.com


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns