Silviu Genescu : O carte mult dorită… Antologia nuvelei fantastice, îngrijită de Roger Caillois, apărută în românește în 1970, la editura Univers

0
695

Prin anii 80, am reușit să cumpăr (de la Anticariatul de la Bastion, unde domnea faimosul „buchinist” în halat albastru, Mohilo Augustin) Antologia nuvelei fantastice, îngrijită de Roger Caillois, publicata la editura Galimard, în 1966. A apărut în românește în 1970, la editura Univers, în anii de deschidere culturală a României. Cartea îmi fusese data cu imprumut prin 1972, împreună cu multe altele, de către prietenul meu, Mircea Presan (Dumnezeu sa-l odihnească în pace), înainte de a pleca în armată. Eu eram proaspăt venit la cenaclul H.G.Wells, la Casa Studenților, iar Mircea mi-a devenit mentor. Mi-a „descoperit” drumul prin prog-rockul despre care nu stiam nimic, spre filmele de calitate și spre cărți.

Am devorat așadar Antologia nuvelei fantastice, astfel ca atunci când a revenit Mircea de la oaste, o citisem de vreo doua ori. Conține nuvele ale autorilor americani, francezi, britanici, polonezi, finlandezi, rusi, români (Mircea Eliade și Eminescu – Sărmanul Dionis, Gala Galaction, Vasile Voiculescu), chinezi, japonezi, sud-americani, italieni, spanioli, vietnamezi. Cam toată lumea este acolo. Deci, un volum foarte cuprinzător, iar Roger Callois oferă și un studiu interesant și bine argumentat al literaturii fantastice. De altfel, este autorul volumului „În inima fantasticului”, o carte profundă și tulburătoare.

Mi-am făcut deci rost și eu de Antologie (nu știu cum i-o fi scăpat lui Mohilo Augustin, care punea cărți de-o parte pentru clienții lui). La prima lectură ma fascinase povestirea „Horla”, a lui Prosper Merimee și „Laba de maimuță „, scrisa de britanicul W.W. Jacob (povestire după care s-a făcut și film). Asa ca am recitit Antologia cu mare placere, am dat-o însă împrumut cuiva și dusa a fost. N-am mai vazut-o niciodată.

Și iată ca după 30 și ceva de ani, am gasit-o pe Okazii.ro. La un preț ceva mai mare decât cei 45 de lei cât costa în 1970 și la 876 de pagini de carte format mare, chiar merită. Oricum, mi-a făcut mare plăcere să primesc ieri prin curier acest volum special. E la loc de cinste în biblioteca mea.

Silviu Genescu


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns