mapamond ⓜ media | Situri SF
AcasăCosmonovaAutorul „Metro 2033”: Marea mea teamă este că, de îndată ce Putin...

Autorul „Metro 2033”: Marea mea teamă este că, de îndată ce Putin va pleca, Rusia va fi așa de zguduită, încât însăși integritatea și existența ar putea fi în pericol

-

Războiul din Ucraina durează de mai bine de două luni. Există dispute cu privire la vina personală a rușilor sau responsabilitatea lor pentru începerea acestui război. Și pentru pentru faptul că încă nu s-a încheiat sub presiunea protestelor în masă. Scriitorul Dmitri Glukovski este unul dintre cei care declară consecvent că ceea ce se întâmplă în Ucraina este războiul lui Vladimir Putin personal și numai el este de vină pentru declanșarea acestuia. Meduza a discutat cu Glukovski despre eficacitatea propagandei ruse, despre nostalgia rușilor pentru URSS și despre prognozele pentru 2033. A răspuns la întrebări în scris.

Dmitri Glukovski: Mă gândeam că, iată, acum, chiar în acest moment, mă condamn la o adevărată emigrare politică. Probabil că nu pot trăi în Rusia cât timp Putin este în viață.

O mulțime de lucruri mă leagă de Rusia, de Moscova. Prieteni, dragoste, copilărie. Cultură, aer, limbă. Muncă, statut, proprietate. Să te întorci acasă doar în pragul bătrâneții, sau poate să nu te mai întorci niciodată – e greu să te gândești la asta.

De cealaltă parte a balanței – să te simți ca un laș și trădător, să înțelegi clar că acum ești de partea răului. Pentru că a sprijini un război fratricid de cucerire, bombardarea orașelor pașnice, unde prietenii tăi se ascund de rachete chiar acum, este chiar un soi de ticăloșie. Mai ales când ești pe deplin conștient de faptul că justificările acestui război sunt complet false, iar războiul în sine nu este doar monstruos, ci și complet lipsit de sens.

mai mult la  /universul.net/


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

- Advertisment -mapamond ⓜ media | Situri SF

Must Read

„467 SVFA”  Istoria nașterii unei reviste SF în aprilie 1990. Povestită...

0
Dodo Niţă M-am născut printre cărţi. Mama mea era o pasionată cititoare şi mi-a transmis şi mie această pasiune, laolaltă cu vreo 3-400 de cărţi....

Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura