Claudiu Tănăselia : Helios va fi un remorcher spațial și va trimite spre orbita geostaționară sateliți lansați pe orbita terestră joasă

0
90

Helios va fi un remorcher spațial (space tug), construit de compania Impulse Space, remorcher care va fi capabil să trimită spre orbita geostaționară sateliți lansați pe orbita terestră joasă.

Cu un diametru de 5 metri, Helios încape în conul protector al rachetei Falcon 9 (dar poate fi folosit și de rachetele Vulcan, Terran-R, New Glenn, Starship sau Falcon Heavy), ceea ce practic înseamnă că poate să fie folosit pe post de treaptă superioră (a treia, în cazul Falcon 9), putând transfera peste 5 tone din LEO în GEO. Asta înseamnă, de exemplu, că misiuni care inițial nu puteau fi lansate decât cu Falcon Heavy vor putea fi lansate cu Falcon 9.

Helios este propulsat de motorul Deneb, care folsoește metan și oxigen lichid, care poate dezvolta o forță de tracțiune de 67 kN. Impulse Space speră să efectueze primul test al motorului Deneb în vară și să zboare pentru prima dată în spațiu în 2026.

Compania Impulse Space a fost fondată de Tom Mueller, unul dintre co-fondatorii SpaceX.


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns