Numărul 386 din Colecția Povestiri Științifico-Fantastice a apărut pe 15 decembrie 1970, într-o zi de marți. După cum ați putut vedea în episoadele precedente, CPȘF depășise de ceva vreme perioada proletcultistă. Prozele îmbibate în propagandă comunistă intraseră într-un binemeritat con de umbră ori își diluaseră semnificativ lozincile de tip agitprop, iar revista își sporise apetența pentru autori străini, alții decât cei sovietici sau sovietizați. Iar 386 a ilustrat perfect această tendință.

Piesa de rezistență a acestui număr a constituit-o povestirea Orkadia, de Mike Felsen. Nu știu mai nimic despre acest autor și, de altfel, nici Adrian Rogoz n-a oferit cititorilor detalii despre el. Ce vă pot spune este că povestirea respectivă a fost publicată pentru prima dată în numărul 56 al fanzinului Lunatique, apărut în luna august a aceluiași an, 1970. De altfel în același număr al fanzinului pomenit, Mike Felsen a mai fost prezent cu încă opt texte, alături de scriitoarea belgiană Tina Sol despre care vom face vorbire ceva mai încolo. Așadar, numărul 56 din Lunatique, după cum apare menționat pe copertă, a fost un număr special dedicat lui Mike Felsen. Și, ca să închei această prezentare străvezie a misteriosului autor, vă mai spun că, tot în Lunatique, acesta a mai publicat poezie (în numerele 58 și 62) precum și o proză (în numărul 41) intitulată Les Vénus de Zidra.

Ce este Orkadia? O planetă, undeva prin Galaxie. O planetă locuită de orkadieni, firește. Aceștia erau umanoizi, adică aduceau destul de bine cu pământenii. Într-o bună zi – de fapt, nu atât de bună, după cum se va vedea –, pe Orkadia ajunge Sheldon Kirgo, un negustor de piei. După o călătorie prin spațiu de șase luni, Sheldon aterizează pe astroportul din capitală și constată, spre ghinionul său, că nu va putea să-și descarce marfa de îndată și asta din pricină că ajunsese pe Orkadia chiar înainte de Sărbătoarea lui Zanit. Un eveniment planetar în care, conform unei cutume locale, orkadienii își făceau praf agoniseala de peste an.

….

mai mult la CPȘF #386: Orkadia


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns