Marco Badea : Telescopul spațial James Webb a observat o populație de galaxii foarte mari din universul timpuriu, care par să se fi format într-un ritm mult mai rapid decât au prezis astronomii

0
294

Descoperirea schimbă complet teoriile existente despre originile galaxiilor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista științifică săptămânală britanică Nature.

⚠️ „Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta oricine”, a spus coautorul studiului Joel Leja, profesor asistent de astronomie și astrofizică la Universitatea de stat din Pennsylvania, într-o declarație pentru CNN. „Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere, în acest moment, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce se știa anterior că reprezintă zorii universului”, a adăugat acesta.
⚠️ Conform publicației franceze Le Monde, crearea acestor galaxii a avut loc la 500 – 700 de milioane de ani distanță de la Big Bang. Cu alte cuvinte, în Universul foarte tânăr și, prin urmare, foarte îndepărtat.
⚠️ Telescopul James Webb al NASA, operațional din iulie 2022, a reușit să exploreze această regiune puțin cunoscută datorită instrumentului său NIRCam și a puternicei sale viziuni în infraroșu, o lungime de undă invizibilă pentru ochiul uman, dar care poate practic să vadă cum arăta spațiul cosmic cu până la 13,5 miliarde de ani în urmă (adică până aproximativ la Big Bang).
⚠️ De reținut și că oamenii de știință au determinat faptul că Universul are în jur de 13,7 -13,8 miliarde de ani.
⚠️ Două dintre cele șase galaxii descoperite de telescopul James Webb fuseseră deja semnalate de telescopul Hubble, dar trecuseră neobservate deoarece lumina emisă era foarte slabă.
⚠️ Potrivit interpretării noilor imagini oferite de telescopul James Webb, aceste șase galaxii, numite ,,candidate” în acest stadiu deoarece descoperirea va trebui confirmată prin măsurători spectroscopice, conțin mult mai multe stele decât se așteptau oamenii de știință. Cercetătorii mai spun că una dintre cele șase galaxii ar conține până la 100 de miliarde de stele și ar fi cam de mărimea Căii Lactee.
⚠️ Galaxia noastră a avut nevoie de 13,8 miliarde de ani pentru a forma această cantitate de stele, în timp ce această galaxie tânără ar fi făcut același lucru în doar 700 de milioane de ani ,,sau de 20 de ori mai repede”, a declarat pentru AFP Ivo Labbé, astrofizician la Swinburne University of Technology din Australia.
⚠️ Astfel de galaxii îndepărtate de această dimensiune nu-și au locul în modelul cosmologic actual care încearcă să înțeleagă structura Universului. ,,Teoria ne spune că, la aceste vârste timpurii, galaxiile sunt foarte mici și cresc foarte încet. Ne-am putea aștepta în mod obișnuit ca ele să fie de 10 până la 100 de ori mai mici în ceea ce privește numărul de stele”, mai spune astrofizicianul.
⚠️ Cele șase galaxii ,,candidate” sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile. Profesorul Labbé mai invocă teoria lebedei negre, potrivit căreia un eveniment imprevizibil și improbabil, dacă se întâmplă, are un impact uriaș. ,,Dacă doar una dintre cele șase galaxii candidate este verificată, teoria va trebui revizuită”, a mai spus Ivo Labbé.
⚠️ „Ceea ce e amuzant e că avem multe lucruri pe care sperăm să le învățăm de la James Webb, iar descoperirea asta nu era nici pe departe în apropierea topului listei”, a mai spus cercetătorul Joel Leja. „Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului. Și s-a întâmplat mult mai repede decât aș fi crezut”, a completat acesta.
⚠️ Mai există însă o posibilitate și anume ca galaxiile identificate de telescopul James Webb să fie de fapt cu totul altceva. „Cu toate că datele indică faptul că sunt galaxii, eu cred că există o posibilitate reală ca o parte dintre aceste obiecte să se dovedească a fi găuri negre supermasive ascunse. Chiar și dacă tăiem eșantionul la jumătate, rămâne o schimbare uluitoare”, a mai precizat Leja.


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns