Marian Truță : O poveste de Crăciun

0
235

… Astronauții de pe Apollo 8 au fost primii oameni care au văzut un răsărit de Pământ. Acest lucru s-a petrecut atunci când nava tocmai ieșea din conul de umbră al Lunii, în timpul primei orbite. Imaginea, devenită iconică, a Pământului care răsare a fost capturată pe peliculă de William Anders. Apoi, în ziua de 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, în timpul celei de a noua rotații, a avut loc una din cele mai urmărite transmisii TV de la bordul navei, transmisie în cadrul căreia echipajul a citit, dintr-o Biblie Gideon, primele versete din Cartea Genezei.
Mai întâi, William Anders a spus: „Ne apropiem de răsăritul lunar și pentru toți oamenii de pe Pământ echipajul Apollo 8 are un mesaj pe care ar vrea să-l transmită tuturor”.

 

Apoi a citit din Cartea Genezei: „La început, Dumnezeu a făcut cerul şi Pământul / Iar Pământul era netocmit şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor. / Și Dumnezeu a zis: Să fie lumină. Și a fost lumină. / Și Dumnezeu a văzut că lumina era bună, și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric./”
Apoi, James Lovell a continuat: „Și Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Și așa a fost seară și apoi dimineață: aceasta a fost ziua întâi. / Apoi Dumnezeu a zis: Să fie o întindere între ape şi ea să despartă apele de ape. / Şi Dumnezeu a făcut întinderea, şi ea a despărţit apele care sunt dedesubtul întinderii de apele care sunt deasupra întinderii. Şi aşa a fost. / Dumnezeu a numit întinderea Cer. Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a doua./”

Iar în final, Frank Borman a încheiat astfel: „Dumnezeu a zis: Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului şi să se arate uscatul! Şi aşa a fost. / Dumnezeu a numit uscatul Pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun./”
După care a adăugat: „Din partea echipajului Apollo 8, vă dorim noapte bună, noroc și un Crăciun fericit. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, pe voi toți cei de pe bunul Pământ.”
Ce s-a petrecut atunci, în ajunul Crăciunului din 1968, la bordul navei Apollo 8, la aproape 400.000 de kilometri depărtare de casă, survolând acea „splendidă dezolare” (după cum a descris Edwin Aldrin, câteva luni mai târziu, Luna), a fost unul din momentele astrale ale întregului program.

După efectuarea celor zece rotații în jurul Lunii, nava Apollo 8 s-a înscris pe un curs spre Pământ, unde a ajuns fără probleme pe 27 decembrie. Capsula a amerizat, conform planificării, în nordul Oceanului Pacific, iar echipajul a fost cules de portavionul Yorktown, o navă militară plină de istorie, lansată la apă în 1943 și care participase la operațiunile americane împotriva Japoniei.

În decembrie 1968, în revista Cutezătorii, pionierii se puteau delecta cu aventurile aproape science-fiction ale lui Dim Dunăreanu, aventuri transpuse în bandă desenată de către V. Baciu și Ovidiu Zotta sub titlul „Vacanțele unui tânăr liniștit”.

În ziua de 25 decembrie 1968, care picase într-o miercuri, telespectatorii din România au putut vedea în cadrul Telecinametecii filmul „O noapte la operă”, o comedie trăznită cu frații Marx.
Ce se mai putea vedea în perioada aceea la Televiziunea Română? Serialele „Meteor XL5”, „Forsyte Saga” și „Răzbunătorii”, acesta din urmă cu Patrick Macnee în rolul lui John Steed și cu Diana Rigg în rolul domnișoarei Emma Peel. Pe Diana Rigg ați revăzut-o anii trecuți în „Urzeala Tronurilor”, în rolul bătrânei, dar fermecătoarei Olenna Tyrell. Din păcate, Diana Rigg ne-a părăsit pentru totdeauna în 2020.
1968 fusese un an tumultos și plin de frământări. Războiul din Vietnam ajunsese la incandescență cu ofensiva Tet a Vietcongului, Martin Luther King Jr. și Robert F. Kennedy fuseseră asasinați, sovieticii striviseră sub șenilele tancurilor timidele încercări de reformă ale cehoslovacilor, Europa și America fuseseră zguduite de ample manifestații, pe alocuri soldate cu victime. Lumea părea că se scrântise iremediabil.
Și, aproape împotriva cursului istoriei, care părea că o luase razna, cineva, de pe marginea Lunii, adresa tuturor oamenilor următoarele cuvinte: „Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, pe voi toți cei de pe bunul Pământ.”

O telegramă trimisă ulterior de un necunoscut lui Frank Borman spunea doar atât: „Thank you Apollo 8. You saved 1968.”

„Mulțumim, Apollo 8. Ați salvat anul 1968!”
Remarcabilul eveniment a fost imortalizat în filatelia românească printr-o minicoală de patru mărci cu valoarea nominală de 3,30 lei, lansată pe 17 ianuarie 1969. Machetatorul emisiunii a fost Ion Drugă, despre care am vorbit în primul volum, iar tirajul a fost de 75.000 de exemplare.


(Fragment din „Explorarea spațiului cosmic ilustrată în filatelia românească” volumul II, în pregătire)

 


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns