The Guardian : Cea mai bună recenzie de carți recente de Sci-Fi, horror și fantezie din Marea Britanie

0
28

William de Mason Coile; Tapiseria timpului de Kate Heartfield; The Wilding de Ian McDonald; Of the Flesh: 18 povești de groază modernă; O poveste cu fantome de Crăciun de Kim Newman ( William by Mason Coile; The Tapestry of Time by Kate Heartfield; The Wilding by Ian McDonald; Of the Flesh: 18 Stories of Modern Horror; A Christmas Ghost Story by Kim Newman)

 

 

William de Mason Coile (Baskerville, 14,99 GBP)
Henry este un inginer de robotica care suferă de agorafobie intensă, incapabil să părăsească casa pe care a transformat-o într-o fortăreață controlată digital, care răspunde doar la comenzile lui sau ale soției sale. Când ea iese, el lucrează la îmbunătățiri ale lui William, posibil cel mai înfiorător robot din ficțiune. Chiar și Henry găsește creația sa tulburătoare – are coșmaruri în legătură cu ea și o ține închisă în pod, ezitând să o dezvăluie altora. Cel mai bine vândut autor de groază canadian Andrew Pyper folosește un pseudonim pentru debutul său SF. Este o interpretare modernă captivantă a lui Frankenstein, care joacă cu pricepere temerile legate de AI și pericolele prezentate de noile tehnologii. Tensiunea se ridică într-o poveste strălucit complotată care combină tropi de groază, suspans și speculații metafizice despre natura sufletului: o lectură terifiantă, care provoacă gânduri.
Tapiseria timpului de Kate Heartfield

 

Tapiseria timpului de Kate Heartfield (HarperVoyager, 16,99 GBP)
Amplasat în Anglia și Franța în timpul celui de-al doilea război mondial, acest roman se concentrează pe o familie cu darul vederii a doua. Ca tinere raționale, surorile Sharp își resping experiențele drept coincidențe (Kit), imaginație (Ivy) sau talent pentru recunoașterea modelelor (Rose), până când își dau seama că ar putea fi capabile să ajute efortul de război. Tatăl lor are o teorie că Tapiseria Bayeux a fost începută înainte de 1066, pentru a fi folosită ca instrument de predicție în război. În vara anului 1944, Ivy este agent sub acoperire în Franța, iar istoricul de artă Kit a rămas la Paris, când au aflat de un plan nazist de a lua tapiseria, lăsând Parisul să ardă. Surorile sunt singurele care le pot opri – dacă supraviețuiesc suficient. Elementele paranormale sunt țesute cu experiență cu istoria reală pentru a crea o poveste convingătoare și incitantă.
The Wilding de Ian McDonald

 

The Wilding de Ian McDonald (Gollancz, 25 GBP)
Cel mai recent de la unul dintre cei mai buni scriitori de ficțiune speculativă din Marea Britanie este o excursie în groaza populară. Amplasat într-un proiect de salvare în Irlanda de astăzi, acțiunea se desfășoară rapid pe parcursul a două zile grele și o noapte terifiantă printre un grup mic de ghizi, profesori și școlari care se află într-o drumeție și petrecere în pijama pe malul Lough Carrow. Ei sunt acolo pentru a învăța despre lumea naturală, dar găsesc că acea lume s-a întors împotriva lor, într-un mod departe de a fi natural. Se pare că, prin întoarcerea unei zone de turbă în sălbăticie, forțele ascunse de mult au prins viață și nu sunt deloc simpatice pentru oameni. Scris în mod viu, acesta este un tarif perfect înfricoșător pentru sezonul de Halloween.

 

Of the Flesh: 18 Stories of Modern Horror de diverși autori (Borough, 16,99 GBP)
Dovada renașterii genului horror se găsește în această colecție de povești noi ale unor autori apreciați de critici, dintre care puțini ar putea fi clasificați drept scriitori de groază. Lucrurile s-au schimbat foarte mult din anii 1980, când genul era dominat de bărbați (din cele 23 de povești din antologia Dark Forces a lui Kirby McCauley din 1980, doar două erau de femei). Aici, scriitoarele de sex feminin sunt majoritatea: 13 din 18. Nu toate piesele ating cea mai mare notă, dar unele, în special cele ale Marianei Enríquez, JK Chukwu, Evie Wyld și James Smythe, sunt extraordinar de ciudate și memorabile.
O poveste cu fantome de Crăciun de Kim Newman

 

A Christmas Ghost Story de Kim Newman (Titan, 11,99 GBP)
Pentru Angie și fiul ei adolescent Rust, Crăciunul începe pe 1 decembrie. Dar teama înlocuiește bucuria după sosirea unei serii de felicitări sinistre de Crăciun de la un expeditor necunoscut. Deși i s-au adresat lui Rust, ei declanșează amintirea lui Angie despre o piesă de teatru de televiziune numită Cărțile care a îngrozit-o când era copil într-un ajunul Crăciunului… dar nu există nicio dovadă că ceva asemănător cu ceea ce își amintește a fost vreodată televizat. O situație înfricoșătoare și personaje interesante au pus la cale o poveste care se bazează pe dinamica familiei, ritualul festiv și incertitudinea memoriei. Un plus binevenit la tradiția poveștilor cu fantome de Crăciun.

 

 

The best recent science fiction, horror and fantasy – reviews roundup

William by Mason Coile; The Tapestry of Time by Kate Heartfield; The Wilding by Ian McDonald; Of the Flesh: 18 Stories of Modern Horror; A Christmas Ghost Story by Kim Newman

 

/www.theguardian.com/

 


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns