mapamond ⓜ media | Situri SF
AcasăCosmonovaSocietatea Romana de Science Fiction si Fantasy: Invitatie vineri 28 Ian. la...

Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy: Invitatie vineri 28 Ian. la întrunirea online PROSPECTART

-

Societatea Română de Science Fiction & Fantasy vă invită VINERI 28 IANUARIE 2022, ORA 18.00 la întrunirea online PROSPECTART (DISCORD: https://dsc.gg/prospectart ) cu tema:
SCIENCE FICTION-UL ÎNTRE PSEUDO-ȘTIINȚĂ ȘI PARA-LITERATURĂ
OCULTISM, EZOTERISM, PARANORMAL, MISTICISM

Atât pseudo-știința, cât și science fiction-ul sunt eforturi creative care au puțin în comun cu știința academică, dincolo de capcanele superficiale ale jargonului și subiectului.
Cea mai evidentă diferență dintre cele două este că pseudo-știința este prezentată ca realitate, nu ca ficțiune.
Totuși, la fel ca SF-ul și spre deosebire de știința reală, pseudo-știința este condusă de dorința de a mulțumi și plăcea publicului – în acest caz, oameni care „vor să creadă”.
Acest lucru a dus la o încrucișare și fertilizare semnificativă între cele două domenii.
La un nivel fundamental, s-ar putea afirma că SF-ul a contribuit mai mult la proliferarea pseudo-științelor decât au contribuit acestea la SF.

Paleoastronautică, „continente pierdute” (Atlantida, Lemuria, Mu), ufologie, parapsihologie, teosofie, antroposofie, cosmism, extratereștri, scientologie, etc., etc.
Pseudo-științele sunt sisteme de credințe care, deși adoptă o terminologie științifică sau cvasiștiințifică, sunt în general considerate ca eronate sau nedovedite de comunitatea științifică; adesea, nu sunt doar în dezacord cu știința acceptată sau sunt adjuvanti improbabili, ci încalcă principiile fundamentale dovedite obiectiv ca fiind științifice.
Pseudo-științele nu trebuie confundate cu Științele Imaginare, care sunt convenții literare, deși granițele pot fi estompate, mai ales prin pseudo-tehnologii precum dispozitivele antigravitaționale.

Ne dorim să examinăm împreună legăturile și influențele reciproce dintre SF și pseudo-științe, inclusiv prezența filoanelor mai mult sau mai puțin evidente ale ocultismului, ezoterismului și misticismului în general.
Vă așteptăm !

Societatea Romana de Science Fiction si Fantasy

Lasă un răspuns

- Advertisment -mapamond ⓜ media | Situri SF

Must Read

„467 SVFA”  Istoria nașterii unei reviste SF în aprilie 1990. Povestită...

0
Dodo Niţă M-am născut printre cărţi. Mama mea era o pasionată cititoare şi mi-a transmis şi mie această pasiune, laolaltă cu vreo 3-400 de cărţi....

Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura