Alessandra: „Spectrul lui Phlebas” de Iain M. Banks

0
1015

Dintre toti scriitorii de S.F ,mai putin David Brin, Iain M.Banks este singurul in care maiestria descrierilor audio-vizuale egaleaza scenariul si regia unui film de box office.Subiectul romanului se desfasoara pe fundalul razboiului dintre Cultura si Idirani, doua societati diferite atat ca gandire cat si ca religie.

Esenta Culturii erau masinile sale, ele reprezentau intr-o masura mult mai mare decat orice individ sau grup de oameni din societate, ei traind intr-o simbioza perfecta.Mintile pe care le produceau uzinele de nave ale Culturii, Orbitalele sigure sau SGV-urile (nave orase) mai mari erau unele dintre cele mai sofisticate colectii de materiale din galaxie.Cultura se bazase mai mult pe masina decat pe creierul uman , oamenilor lasandu-le preocuparile lumesti: sportul, jocul, idilele, studierea limbilor moarte, a societatilor barbare, escaladarea muntilor inalti fara echipament de protectie etc.

„Tehnologia compasiunii” culturii a functionat,in sensul ca tehnicile dezvoltate de ea pentru a influenta progresul unei civilizatii au imbunatatit considerabil calitatea vietii membrilor acesteia, fara sa dauneze acelei societati ca intreg prin contactul in sine cu o cultura mai avansata. Din optsprezece trilioane de oameni din cadrul Culturii ieseau 30-40 de oameni ce aveau abilitatea neobisnuita de a prevedea, intuii si evalua la acelasi nivel cu o Minte bine informata ce putea prevedea ce avea sa se întâmple.

De cealalta parte, idiranii erau o civilizatie de xenofobi si fanatici religiosi ce instalasera o hegemonie de tip militar. Erau foarte asemanatori ca gandire cu klingonienii din Star Trek. Idiranii erau hermafroditi duali ce faceau una sau doua sarcini de gemeni si apoi deveneau masculi razboinici.Dupa ce o Minte nava a Culturii, ce facea parte dintr-o noua clasa de Sisteme Generale de vehicule pe care Cultura il punea la punct, se ascunde pe Lumea lui Schar, una dintre planetele Dra’Azon ale Morților, cele doua puteri pleaca in cautarea ei prin diferiti emisari.

Fara a intra in subiect prea mult, pentru a nu strica placerea cititorului, pot spune ca este o carte ce m-a impresionat intr-un mod foarte placut prin originalitatea descrierilor audio-vizuale. Avem parte de tot felul de ciudatenii biologice si tehnologice: animale warp chuy-hirtsy in care se putea călătorii, o specie soparla numita medjel de doi metri cu sase picioare ce traia in simbioza sociala cu Idirani, specia Schimbator ce putea sa-si schimbe infatisarea in orice fiinta umanoid, specia Idiran cu o inaltime de trei metri, trei picioare, invelis cheratinos corporal si cap in forma de sa, orbitalul Vavatch, un orbital inelar de 14 km diametru cu mari pe care pluteau Meganave, fiintele necorporale Dra’Azon, un fel de flux electromagnetic inteligent.

O space-opera plina de aventura la scara galactica cu tehnologii deosebite si inovatoare, scene grandioase de lupta si distrugeri tehnologice (distrugerea orbitalului Vavatch si a trenurilor subterane).O recomand iubitorilor de gen.

sursa :

https://www.facebook.com/groups/371709616231001/permalink/1564518490283435

 


Descoperă mai multe la Cosmonova ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns